Bihar Board Class 12th Chemistry Vvi Objective Question Answer 2025

1. The number of basic crystal system is
a. 4
b. 6
c. 7
d. 8

Ans – ( D )

2. In fcc cubic cell, an atom at the face centre is shared by
a. 6 unit cell
b. 1 unit cell
c. 2 unit cell
d. 4 unit cell

Ans – ( C )

3. Good conductor of electricity and heat is
a. Anthracite coke
b. Diamond
c. Graphite
d. Charcoal

Ans – ( C )

4. Criteria for purity of organic solid is

a. boiling point
b. melting point
c. specific gravity
d. none of these

Ans – ( B )

5. Which one of the following is non-crystalline or amorphous ?

a. Diamond
b. Graphite
c. Glass
d. Common Salt

Ans – ( C )

6. Which has hep crystal structure ?

a. NaCL
b. CsCl
c. Zn
d. RbCl

Ans – ( C )

7. Which of the following will have metal deficiency defect ?

a. NaCl
b. FeO
c. KCl
d. ZnO

Ans – ( B )

8. The co-ordination number of body centred unit cell is
a. 4
b. 6
c. 8
d. 12

Ans – ( C )

9.The highest ferromagnetism is found in

a. Fe
b. Ni
c. Co
d. None

Ans – ( A )

10.Schottky defect is found in

a. NaCl
b. KCl
c. CsCl
d. All

Ans – ( D )

11. The resistance of mercury becomes zero at

a. 4K
b. 10K
c. 20K
d. 25K

Ans – ( A )

12. The substance used in solar cell contains

a. Cs
b. Si
c. Sn
d. Ti

Ans – ( B )

13. The co-ordination number in bcc is

a. 8
b. 6
c. 4
d. 12

Ans – ( A )

14. Frenkel and Schottky defects both are in

a. NaCl
b. AgCl
c. AgBr
d. KCL

15. Which one of the following is an example of an amorphous solid ?

a. NaCL
b. ZnS
c. Glass
d. SiC

Ans – ( C )

16. An example of amorphous solid is

a. Diamond
b. Graphite
c. Salt
d. Rubber

Ans – ( D )

17. When an electron occupies the empty space of negatively change ions, then the defect in crystal is

a. Schottky defect
b. Frenkel defect
c. F-Centre
d. None of these

Ans – ( C )

18. In hep unit cell, number of atoms is

a. 4
b. 6
c. 12
d. 7

Ans – ( B )

19. Which of the following is a crystalline Solid ?

a. Diamond
b. Glass
c. Rubber
d. All of these

Ans – ( A )

20. Which of the following is an amorphous solid ?

a. Graphite
b. Glass
c. Diamond
d. All of these

Ans – ( B )

21. Crystals are

a. Four types
b. Three types
c. Seven types
d. All

Ans – ( B )

22. Which of the following in an amorphous solid ?

a. Sugar
b. Diamond
c. KCL
d. Glass

Ans – ( D )

23. In Which of the following pairs of structure are tetrahedral as well as octahedral voids respectively ?

a. bcc and FCC
b. hep and simple cubic
c. hep and CCP
d. bcc and hep

Ans – ( C )

24. The coordination number of a metal crystallizing in hexagonal close packed ( hep ) structure is

a. bcc and fcc
b. hep and simple cubic
c. hep and ccp
d. bcc and hep

Ans – ( C )

25. The coordination number of a metal crystallizing in hexagonal close packed ( hep ) structure is.

a. 12
b. 8
c. 4
d. 6

Ans – ( A )

 

amit Kumar

Amit Kumar is a Bihar Native with a Bachelor's degree in Journalism from Patna University. With three years of hands-on experience in the field of journalism, he brings a fresh and insightful perspective to his work. Amit is passionate about storytelling and uses his roots in Bihar as a source of inspiration. When he's not chasing news stories, you can find him exploring the cultural richness of Bihar or immersed in a good book.

Amit Kumar is a Bihar Native with a Bachelor's degree in Journalism from Patna University. With three years of hands-on experience in the field of journalism, he brings a fresh and insightful perspective to his work. Amit is passionate about storytelling and uses his roots in Bihar as a source of inspiration. When he's not chasing news stories, you can find him exploring the cultural richness of Bihar or immersed in a good book.